Ususret ždrijebu: Nova sezona UEFA Konferencijske lige

Ususret ždrijebu: Nova sezona UEFA Konferencijske lige

Nakon što smo u prethodne dvije sezone natjecanje počinjali u 1. kolu kvalifikacija za UEFA Ligu prvaka, sezona 2024./2025. za Plemiće će početi nastupom u drugom kolu kvalifikacija za UEFA Konferencijsku ligu.

Ususret ždrijebu prvog i drugog kola kvalifikacija, koja su na programu 18. i 19. lipnja, u nastavku vam donosimo najvažnije informacije o novom formatu natjecanja UEFA Konferencijske lige, ali i svim ključnim datumima.

UEFA je svoje treće klupsko natjecanja pokrenula 2021. godine pod imenom UEFA  Europa Conference League, a nakon titula koje su osvojili talijanska Roma, engleski West Ham i grčki Olympiacos, ovo natjecanje od nove sezone igrat će se pod nešto drugačijim, ali i jednostavnim imenom – UEFA Conference League. Ukratko, iz imena natjecanja je i službeno izbačena riječ Europa i to iz jednostavnog razloga jer se nije niti koristila.

S novom sezonom u povijest odlazi i format natjecanja, odnosno skupna faza s ukupno 32 kluba, jer je UEFA novom reformom odlučila broj klubova u sva tri natjecanja povećati s 32 na 36.

Druga ključna novost je da tih 36 klubova neće biti podijeljeno po skupinama, nego će svi zajedno biti u jednoj zajedničkoj Ligi. Za razliku od UEFA Lige prvaka i UEFA Europske lige u kojoj sudionike završne Lige čega minimalno osam utakmica s osam različitih protivnika, klubovi koji izbore plasman u UEFA Konferencijsku ligu opet će igrati šest utakmica, ali sa šest različitih protivnika, odnosno po jednim iz svakog od šest jakosnih razreda prilikom ždrijeba. Osam prvoplasiranih će izboriti izravan plasman u osminu finala, dok će šesnaest klubova koji budu plasirani od 9. do 24. mjesta razigravati za plasman u osminu finala.

Put do završnice vodi preko vrlo zahtjevnih kvalifikacija, a HŠK Zrinjski će kao pobjednik Kupa i drugoplasirani klub WWin Lige BiH krenuti od 2. kola i za ponavljanje uspjeha iz prethodne sezone morat ćemo eliminirati tri protivnika. S obzirom na naš koeficijent 9.500, već sada je poznato da će Zrinjski imati status nositelja u drugom i trećem kolu kvalifikacija.

Pisati o našim potencijalnim protivnicima na startu europskog puta dosta je nezahvalno s obzirom na to da je u igri šezdeset klubova. Naime, danas je poznato da naš protivnik može biti jedan od dvadeset klubova koji kao i Zrinjski kreće od drugog kola, zatim da je isto tako moguće da ćemo čekati boljeg iz jednog od četrnaest dvomeča prvog kola, ali i da za protivnika možemo dobiti i poraženog iz šest dvomeča prvog kola UEFA Europske lige.

Utakmice kvalifikacija

Prvo kolo: 11.7. i 18.7.

Drugo kolo: 25.7. i 1.8.

Treće kolo: 8.8. i 15.8.

Play-Off: 22.8. i 29.8.

Datumi ždrijeba

Prvo kolo: 18.6.

Drugo kolo: 19.6.

Treće kolo: 22.7.

Play-Off: 5.8.

UCL: 30.8.

Utakmice UEFA Konferencijske lige

Prvo kolo: 3.10.

Drugo kolo: 24.10.

Treće kolo: 7.11.

Četvrto kolo: 28.11.

Peto kolo: 12.12.

Šesto kolo: 19.12.