Veliki intervju s predsjednikom HŠK Zrinjski Denisom Lasićem

Veliki intervju s predsjednikom HŠK Zrinjski Denisom Lasićem

Osam godina Denis Lasić je već na čelu HŠK Zrinjski Mostar, što ga čini najdugovječnijim predsjednikom u povijesti.

S njim kao prvim čovjekom Plemići su osvojili četiri naslova prvaka BiH (2017., 2018, 2022., 2023.) i dva Kupa (2023.,2024), ali smo ostvarili i toliko dugo sanjani san o plasmanu u skupnu fazu jednog UEFA natjecanja.

Kraj još jedne iznimno uspješne sezone pravi je trenutak za veliki intervju s najtrofejnijim predsjednikom u povijesti Zrinjskog.

– Ukratko, iza nas je još jedna jako uspješna sezona. Bili bismo ponosni i da nije zaključena osvajanjem Kupa s obzirom na sve što smo napravili, ali ovako smo još ponosniji, jer nam je ipak trebao trofej koji smo definitivno zaslužili. Nakon osvajanja dvostruke krune nismo željeli letvicu spuštati niti za milimetar, štoviše, postavili smo je još više jer smo od starta govorili kako želimo napraviti iskorak i izboriti toliko iščekivanu skupnu fazu, što smo na kraju i uspjeli, izjavio je Lasić na početku razgovora.

Plasmanom u skupnu fazu Konferencijske lige i osvajanjem Kupa Zrinjski je ostvario dva od tri zacrtana cilja, ali ostaje žal zbog izgubljene titule?

– Ne smijemo biti razočarani zbog toga. Bilo bi apsurdno da drugo mjesto zasjeni sve dobro što smo napravili, jer smo, kao što sam rekao u uvodu, zaista ponosni zbog ostvarenih rezultata. Osim toga, važno je naglasiti da smo prvenstvo zaključili sa 76 bodova, što je učinak koji bismo potpisali na startu sezone, jer je u svakoj sezoni dosad taj učinak značio osvajanje naslova prvaka. Ove sezone ipak nije bio dovoljan, ali osvojiti 76 bodova u sezoni u kojoj smo odigrali 55 utakmica je ogromna stvar. Velike čestitke igračima i trenerima koji su najzaslužniji za taj uspjeh.

Osam naslova prvaka, tri osvojena Kupa, stalni sudionik europskih kupova, najuspješniji klub u povijesti WWin lige BiH, klub s najviše europskih pobjeda… Zvuči pomalo nestvarno što je sve napravio Zrinjski u recentnoj povijesti, a možda je najveća stvar uspjeh da je sve to postalo “normalno”?

– Da, na određeni način smo postali “žrtve svih uspješnih sezona, jer svjedoci smo da se i nakon sezone u kojoj smo osvojili Kup te igrali skupnu fazu Konferencijske lige priča kako nismo uspjeli osvojiti i titulu. S jedne strane to je i očekivano kada se zna da smo dvije sezone ranije osvajali titule s 27 i 20 bodova više od prvog pratitelja, ali mi koji vodimo Zrinjski ipak smo čvrsto na zemlji svjesni da dobri rezultati, trofeji i uspjesi ne dolaze sami od sebe, nego isključivo kao plod dobrog, kvalitetnog i kontinuiranog rada.

Osam godina ste već na čelu Zrinjskog, ali uz klub ste ipak puno duže?

– Taj kontinuitet je ono što nas čini drugačijim od ostalih, da ne kažem uspješnijim, jer neka od tome ipak sude drugi. Kao član Upravnog odbora i užeg predsjedništva u Zrinjskom sam već gotovo dvadeset godina, direktor Ivan Beus isto toliko, izvršni dopredsjednik Danko Šulenta je već dvanaest godina u klubu, a u posljednje tri sezone veliku podršku imamo i u Amiru Grossu Kabriju, koji je kao prvi čovjek našeg generalnog sponzora M.T. Abraham Group također pristao biti dio užeg rukovodstva. Postoje iznimke, ali za rezultat je ipak potreban kontinuitet, a taj kontinuitet Zrinjski ima, kako u upravljačkim strukturama, tako i u administrativnom dijelu kluba. Rekao bih da je taj kontinuitet bio od ključnog značaja 2021. godine nakon neizlaska u Europu, odnosno da se ekspresno dignemo i u sljedeće tri sezone ostvarimo najveće uspjehe u povijesti kluba.

Kada govorimo o sponzorima, koliko ste zadovoljni podrškom koju Zrinjski ima s te strane?

– Može li podrška biti veća ostavimo za jedan drugi intervju, ali u svakom slučaju iskreno smo zahvalni svim sponzorima, donatorima i partnerima kluba, jer iznimno cijenimo svakog gospodarstvenika koji je spreman podržati rad kluba. Ovo je i njihov uspjeh. Zahvalni smo i na podršci koju imamo od strane Grada i Županije, ali bit ću slobodan i reći da smo tu podršku i zaslužili ostvarenim uspjesima. U prethodnoj sezoni u Mostar smo doveli sedam europskih klubova, a to je velika stvar.

Zrinjski je u 2023. godini ostvario rekordne prihode od 14,3 milijuna maraka, ali prije svega zahvaljujući plasmanu u skupnu fazu. Koliko zapravo je teško osigurati proračun koji je potreban za stabilno funkcioniranje, odnosno za ostvarivanje ovako visokih ambicija?

– Izraz stabilno funkcioniranje ne ide ruku pod ruku s bh. nogometom. Prihod od 14,3 milijuna zaista lijepo zvuči, ali 60 posto tog iznosa smo osigurali plasmanom u skupnu fazu i to je najbolji pokazatelj koliko je ta prihodovna strana zapravo varijabilna. U prethodnoj sezoni od Europe smo zaradili 8,5 milijuna, ali taj prihod u 2021. je iznosio nula. U jednom od prethodnih odgovora sam rekao da smo iskreno zahvalni svakom sponzoru, ali samo s prihodima od sponzora ne možemo niti približno pokriti rashode. No, nije to samo naša realnost, nego je realnost svih jačih klubova iz regije, jer zapravo svi zavisimo od Europe i prodaje igrača. Nadalje, kada je u pitanju Europa, treba naglasiti da ona sa sobom nosi i velike rashode. Primjerice, samo za troškove putovanja na sedam europskih gostovanja morali smo izdvojiti oko dva milijuna maraka.

U 2023. godini prihodi od Grada Mostara i Županije su iznosili 1,7 milijun maraka, što je udjel od 12 posto u godišnjem prihodu?

– Istina, ali važno je naglasiti da ti prihodi nisu utrošeni na tekuće poslovanje kluba, nego za ulaganje u infrastrukturu, jer smo morali napraviti puno toga kako bismo omogućili da utakmice skupne faze igramo u Mostaru. 

Kada smo kod infrastrukture, navijače najviše zanima projekt istočne tribine?

– To je potpuno razumljivo, jer se radi o najvećem infrastrukturnom projektu na stadionu od izgradnje istog. U ovoj godini smo napokon krenuli s realizacijom tog projekta i sretni smo zbog toga. Odmah treba naglasiti da se radi o višemilijunskom projektu i da financijska konstrukcija za potpuno realizaciju istog nije zatvorena, zbog čega je potpuno nezahvalno govoriti o rokovima, ali se krenulo i to je najvažnije. Zrinjski kao klub, jasno, ne može iznijeti sam taj projekt, tako da očekujemo podršku šire društvene zajednice, odnosno svih razina vlasti, a sve kako bismo stekli uvjete kakve Zrinjski kao osmerostruki prvak BiH i stalni sudionik europskih kupova i zaslužuje.

Vratimo se malo na WWin Ligu BiH. U protekloj sezoni puno se pričalo o suđenju. Kakav je stav Zrinjskog oko toga?

– Zrinjski kao klub nikada ne želi komentirati suđenje pa ćemo se i sada suzdržati od detaljnih analiza. To prepuštamo drugima, a na njima je da odluče hoće li te analize biti objektivne ili ne. Najveći problem je što smo dozvolili da se izgubi povjerenje koje, istini za volju, nikada nije bilo veliko, a vrijeme će dati odgovore hoćemo li i u kolikoj mjeri uspjeti vratiti to povjerenje.

Nogometni savez BiH donio je odluku o smanjenju Lige na 10 klubova od sezone 2025./2026.?

– Definitivno korak naprijed, baš kao što je napravljen 2016. kada je Ligu 16 zamijenila Liga 12.

Kada ste 2016. godine imenovani predsjednikom Zrinjskog trener je bio Vinko Marinović, a ako ne brojimo privremena rješenja na klupi, Željko Petrović je deveti trener koji vodi Zrinjski u tom razdoblju, s tom napomenom da je Blaž Slišković dva puta imenovan?

– U svakom slučaju nikada nismo donosili ad hoc rješenja, a to i ne smijemo zbog odgovornosti koju imamo. Odluke o promjenama na klupi smo u pravilu uvijek donosili na kraju sezone ili polusezone, odnosno uvijek nakon analize idemo li u dobrom pravcu ili ne. Te odluke u pravilu nisu lake, ali ih moramo donositi. U svakom slučaju, zahvalni smo svim trenerima s kojima smo surađivali, bez obzira jesu li se zadržali kraće ili duže na klupi.

Nova sezona za Zrinjski kreće nešto kasnije nego prethodnih godina?

– Put do skupne faze bit će teži, to je jasno svima, ali nitko nam nema pravo zabraniti vjerovati da opet možemo uspjeti. Nekad nam je u Europi bio cilj samo nastupiti i to nas je zadovoljavalo, ali sada smo na razini kada to više nije dovoljno. Sada moramo nešto napraviti.

Domaća scena?

– Borba za dvostruku krunu. To je cilj Zrinjskog u svakoj sezoni.

Igrački kadar?

– Na tome već radimo, jasno, ali tražimo malo strpljenja. Tomislav Kiš je već produžio ugovor, potpisali smo produženje i s Josipom Ćorlukom uz prijateljski dogovor da može otići ako dobije baš dobru ponudu iz inozemstva, a potpis na novi ugovor stavio je i Tarik Ramić. Bit će još produženja, a kao što je slučaj u svakom prijelaznom roku, neki igrači će nas napustiti. Novu sezonu želimo dočekati spremni i sigurno ćemo je dočekati, zaključio je Lasić.