Ultras Zrinjski

Navijači Zrinjskog spominju se u najranijim novinskim člancima s utakmica, nakon obnove djelovanja kluba, par godina po svršetku Prvog svjetskog rata. S obzirom da Zrinjski prate i na utakmicama van Mostara možemo govoriti o jednom obliku organiziranog navijanja. Radi se o vatrenim navijačima, istinskim zaljubljenicima u Zrinjski i nogomet. Pobjede Zrinjskog se proslavljaju burno, a utakmice, posebno s gradskim rivalom JŠK-om, privlače na tribine veliki broj navijača Zrinjskog.

Ipak, o organiziranom navijanju, u skladu sa suvremenim navijačkim pokretom, možemo govoriti tek od obnove djelovanja kluba 1992. Kako se rat bližio kraju, a u sklopu Nogometnog saveza HRHB 1994. organiziralo prvenstvo pojavljuju se ideje o organiziranju u navijačku skupinu Zrinjskog.

Navijačka skupina „Ultras“, tada pod imenom „Zrinjevci“, utemeljena je 1994. U prvim godinama postojanja pratili su i nogometni i košarkaški klub Zrinjski, no s vremenom se okreću isključivo nogometu. Smješteni na istočnom stajanju stadiona, u svakoj utakmici bezrezervno pružaju podršku vlastitom klubu. Od 1998. godine okupljeni su oko matične udruge: Kluba navijača „Ultras – Zrinjski“. Devedesetih godina prošlog stoljeća, iako suočeni s brojnom konkurencijom – navijačima raznih klubova i u vlastitom gradu, grade svoj vlastiti imidž, s kojim s godinama postaju prepoznatljivi u široj regiji i Europi. Osim na domaćim utakmicama, redoviti su i na svim gostovanjima kluba, bilo u Bosni i Hercegovini, bilo na europskim utakmicama od Makedonije, preko Portugala do Danske. Grupu posebice odlikuje konstantnost, bez obzira na rezultate kluba. Iako nisu najbrojnija navijačka grupa u državi, uvijek u solidnom i konstantnom broju posjećuju utakmice kluba, bez obzira na okolnosti.

Od utakmica u kojima su posebice zadivili, ne samo navijački svijet, vrijedi izdvojiti europske utakmice, te derbije. Susreti protiv gradskog rivala Veleža, te Sarajeva, Željezničara i Borca uvijek su, osim na terenu, veliki derbiji i na tribinama, s posebnim dekorom, koreografijama, bakljadama i sl.

Pored Mostara, „Ultrasi“ organizirano djeluju i u središnjoj Bosni te drugim hercegovačkim gradovima.

Od 2000. na koncu svake natjecateljske sezone, navijači dodjeljuju posebno priznanje , Trofej „Filip Šunjić – Pipa“, nogometašu Zrinjskog koji se posebno istaknuo borbenošću te svojim korektnim odnosom prema samim navijačima. Koliko je taj trofej cijenjen, govori činjenica da svi dobitnici uvijek, s puno ponosa, govore o „Trofeju“ kao posebno dragom priznaju u karijeri.

Stalna podrška HŠK Zrinjskom je prioritet grupe, no Klub navijača „Ultras – Zrinjski“ je inicijator i organizator većeg broja akcija od šire društvene koristi. Ultrasi su tako već godinama organizatori niza akcija dragovoljnog darivanja krvi, a od 2008. početkom svakog ljeta održava se humanitarni turnir navijača, naziva ” Volim te bola’ “. Vrijedi spomenuti i akciju Blagdanskog humanitarnog turnira igrača i navijača.

 

Klub navijača „Ultras – Zrinjski“ Mostar

Ulica kralja Tomislava bb – Lamela 3 Mostar

info@ultras-zrinjski.net

 

 

blender bitcoin cryptomixer best bitcoin mixer P