SN: Silovit početak i još silovitiji kraj

Mostarski Zrinjski nije završio kao jesenski dio Premier lige na drugom mjestu samo zato jer je imao najbolju obranu. Nije prvi pratitelj tuzlanske Slobode jer ima drugi napad. Zrinjski je završio kao drugoplasirani zbog toga jer je najkompletnija momčad lige. Ili barem druga najkompletnija, da ne uskratimo Slobodi zaslužen kredit, pišu Sportske novosti.

Plemići u proljeće ulaze s pozicije na kojoj su htjeli biti. Točnije, htjeli su biti prvi, ali druga pozicija i samo bod zaostatka za liderom nešto je što bi svi u klubu unaprijed potpisali. Pogled na njihov jesenski učinak govori da je momčad Vinka Marinovića imala tendenciju dobivati i gubiti bodove u serijama. Srećom po njih, pobjedničke serije bile su puno duže nego nego gubitničke.

– Dobro smo otvorili sezonu, imali smo četiri startne pobjede. Bilo je i kriza, ali srećom brzo smo se dizali nakon njih. Možemo biti s onim što smo napravili, iako bih bio zadovoljniji da u proljeće ulazimo s prvog mjesta, kaže trener Zrinjskog Vinko Marinović te dodaje: “Ostat će žal što nismo ostvarili koju pobjedu više, što smo neke bodove ispustili koje nismo smjeli ili trebali, ali kada se sve zbroji možemo biti prilično zadovoljni”.

Zrinjski je u sezonu krenuo silovito. U prvih osam kola nije doživio nijedan poraz i nije čak primio niti jedan gol. Ipak, s prvim primljenim pogotkom došla je i prva kriza. U tom devetom kolu Premier lige momčad Zrinjskog gostovala je kod Borca, momčadi koju je Vinko Marinović vodio prije nego je došao u Mostar. U toj utakmici Plemići su primili prvi pogodak, točnije primili su dva, za prvi poraz u dotadašnjem dijelu sezone. Banjalučani nakon te utakmice skoro dva mjeseca više nikog nisu dobili, ali su dovoljno uzdrmali Zrinjski da nakon toga upadne u svoju prvu krizu iz koje se izvadio tek pobjedom u derbiju protiv Željezničara. Stoga će za Vinka Marinovića taj poraz kod Borca, uz onaj kod Tušnja u derbiju zadnjeg kola prvog dijela prvenstva, ostati jedina tamna točka.

Sloboda i Borac dvije su utakmice gdje definitivno nismo bili pravi. Bilo je još utakmica gdje smo podbacili, na pamet padaju domaći remiji s Čelikom ili Radnikom. Bilo je utakmica u kojima smo pobijedili, iako nismo bili na svojoj razini, ali dva susreta gdje smo u potpunostipodbacili su u Banjoj Luci i Tuzli.

Iako smo prvo izdvojili podbačaje Zrinjskog, puno više je bilo onih utakmica u kojima se mostarski klub potvrdio kao legitiman kandidat za naslov prvaka Bosne i Hercegovine. Zrinjski je u ovih 18 kola imao vrlo uvjerljivih pobjeda – Drina je primila “petardu”, po četiri komada su dobili Travnik, Slavija i iznenađenje prvenstva Mladost, a sarajevski Olimpic, koji je u prošlosti bio “crna mačka” za Mostarce dobio je u dvije utakmice porciju sa pet golova. No, ako ćemo izdvojiti dvije utakmice u kojima je Zrinjski pokazao zrelost i karakter onda su to pobjeda na Koševu i preokret u posljednjih pet minuta protiv Željezničara. Trener Vinko Marinović ima nešto drugačije mišljenje.

– Pobjeda protiv Sarajeva na Koševu bila je taktički odlično odigrana utakmica. Međutim, zadnja tri kola pokazala su pravac kakvog želim da se držimo na proljeće. U te tri uvjerljive pobjede (Olimpic, Drina i Travnik, uz gol razliku 12:1, op.a.) popravili smo efikasnost, koja nas nije krasila dobrim dijelom sezone. Takav pristup kod svojih igrača i takvu igru momčadi želio bih da imamo i na proljeće.

Zrinjski će s pripremama za novu sezonu krenuti 12. siječnja i imat će mjesec i pol dana da se pripreme za završnih 12 bitki u borbi za naslov prvaka. Marinović će u tih mjesec i pol dana izbrusiti formu kod svojih igrača i pokušati otkloniti nedostatke iz prvih 18 kola. Premda je nezahvalno tražiti mane i nedostatke kod ekipe koja je od mogućih 54 bodova osvojila 39, odnosno 72 posto, uvijek postoje stvari koje se mogu popraviti.

– Nekih posebnih primjedbi na svoje igrače i na kompletnu momčad u prvom dijelu sezone baš i nemam. Ono što možemo popraviti je igra prema protivničkom golu. Imamo najbolju obranu, imamo je već drugu sezonu zaredom, pa je jedino gdje postoji prostor za napredak je igra prema naprijed. Ako bi zadržali postojeću razinu u obrani i popravili napad, napravili bi velik korak k ostvarenju ciljeva. Ipak, ono što osobno želim od svoje momčadi za proljetni dio sezone je da taj dio sezone otvorimo onako kako smo zatvorili jesenski dio sezone, zaključio je Vinko Marinović.

blender bitcoin cryptomixer best bitcoin mixer P