Grad Mostar

OPĆENITO

Mostar je gospodarsko, kulturno, sveučilišno, prometno i turističko središte Hercegovine. Podignut u cvjetnoj i vinorodnoj dolini rijeke Neretve ovaj grad je kamena ruža. Njegovu blagu klimu štite planine Velež, Čabulja i Hum. Nastao je oko Starog mosta koji je podignut 1566. u blizini nekadašnjeg lančanog mosta. Mostar je ime dobio po čuvarima mosta (mostarima) na obalama rijeke Neretve. Iz razdoblja osnutka grada i osmanskog razdoblja ostali su vrijedni spomenici kulture

Dolaskom austro-ugarske uprave u ove krajeve zatečeni zanatski način gospodarenja i specifične društvene odnose zamjenjuje industrijsko doba i grad doživljava intenzivnu graditeljsku aktivnost. Novi način državnog upravljanja, novi materijali, konstrukcije, industrija, željeznica, putovi, javna rasvjeta, vodovod, mostovi, škole sve su to karakteristike Mostara na razmeđu XIX. i XX. stoljeća.

U vremenu poslije Drugog svjetskog rata, Mostar se nastavlja  razvijati, posebno u ekonomskoj oblasti te je narastao do veličine od 126. 000 stanovnika. 

Nažalost, u ratnom vremenu od 1992.-1995. Mostar je doživio strahovita razaranja i devastaciju, teški urbicid, kakav grad ne pamti od svoga nastanka.

Obnova Mostara počinje po završetku posljednjeg rata, a danas Mostar svakim danom dobija na sadržajima i vraća svoj prijeratni izgled i značaj. Simbol grada, Stari most, zajedno sa Starim gradom od 2005. nalazi na popisu zaštićene kulturne baštine UNESCO-a.

SPORT U MOSTARU

Sport, istina u manjoj mjeri te uglavnom vezano za sportove na vodi, nalazimo u Mostaru još u tursko doba. Gimnastika ili gombanje jedan je od najstarijih sportova u Mostaru, a korijene vuče iz 1846. kada je u mostar došao učitelj tjelovježbe Andre Pavasović. Tek dolaskom Austrije sport dobija na značaju, a posebno 1893. kad se otvara Velika Gimnazija u Mostaru. Službeno, prvi profesor tjelovježbe bio je Viktor Bek, a nakon njega učenike su podučavali Vladimir Novak i Stjepan pl. Kuštreba.

Hrvati Mostara prvo sportsko društvo imaju krajem 19. stoljeća, najvjerojatnije 1895. Zbog austrijske zabrane nacionalnih predznaka društvo nosi ime Hercegovačko koturaško i gombalačko društvo Sokol. Jedan od osnivača društva bio je Adam Mikačić, poznati mostarski trgovac. Sredinom kolovoza 1904., a prigodom posvete barjaka HPD Hrvoje, Hercegovačko koturaško i gombalačko društvo Sokol priređuje svoju Prvu javnu vježbu. Godinu dana kasnije društvo postaje Hrvatski Sokol, a 1906. sudjeluju na 1. hrvatskom svesokolskom sletu u Zagrebu. Tijekom puta, u Rijeci, Talijanaši napadaju pripadnike Hrvatskih Sokola, a to prilikom teško je ozlijeđen jedan pripadnik Hrvatskog Sokola Mostar. Braneći hrvatsku zastavu teško je ozlijeđen Jakov Supilo, brat Frana Supila, a među braniteljima zastave bio je i Adam Mikačić. U to vrijeme u Mostaru djeluju i Srpski Sokol koji je nasljednik Srpskog gimnastičkog društva Obilić te Muslimanski Sokol.

Uz gimnastiku te nogomet Mostarci se u periodu prije Drugog svjetskog rata  bave i biciklizmom, tenisom, košarkom, atletikom, plivanjem, planinarenjem, boksom.

NOGOMET U MOSTARU

Prva nogometna lopta u Mostar dolazi 11.5.1903., a kao dar svojim sinovima iz Budimpešte ju je donio bankovni službenik Bernard Lajhner. Iako se to ne može sa sigurnošću tvrditi, danas smatramo, kako je to bila prva nogometna lopta u Bosni i Hercegovini. Nogomet se počinje igrati na mostarskim ulicama, a nedugo nakon toga nastaju prvi nefomalni klubovi. Ranije spomenuti Stjepan pl. Kuštreba 1905. osniva Đački športski klub. Godinu dana kasnije nastaje Hrvatski radnički omladinski športski klub, a najvjerojatnije kombinacijom ovih klubova 1912. nastaje Gimnazijalni nogometni klub Zrinjski. Samo dvije godine kasnije počinje Prvi svjetski rat, a nogomet u Mostaru zamire. Tek po svršetku rata, 1918. osniva se Jugoslavenski športski klub. Par godina kasnije osnivaju se HŠK Zrinjski, RŠK Velež i ŠK Vardar. Početkom 30-tih osniva se MOŠK Jedinstvo, nogomet je u Mostaru u pravom smislu riječi najvažniji sport…

Nakon Drugog svjetskog rata u Mostaru se pojavljuju i drugi sportovi, rukomet, odbojka, stolni tenis, skijanje, šah, borilački sportovi.

Danas sportski klubovi u Mostaru djeluju u sklopu Sportskog saveza grada Mostara, osnovanog 23.4.2002. Cilj saveza je da kreira politike razvoja sporta i tjelesne kulture te poduzima aktivnosti kako bi sport, kao društvena grana, dobio važno mjesto u svakodnevnom životu grada Mostara. Savez dodjeljuje godišnje nagrade za najbolje mostarske sportaše i sportske klubove.

 

blender bitcoin cryptomixer best bitcoin mixer P